Alles wat je moet weten over ganache (2024)

Terminologie

december 06, 2023

Als je graag regelmatig zelf wat lekkers maakt, heb je de term ganache vast weleens zien voorbijkomen. Het is namelijk een heerlijk goedje dat veel mensen graag voor hun lekkernijen gebruiken. Ook wij verwerken ganache graag in een aantal van onze recepten. Wat is ganache eigenlijk precies? Hoe kun je het zelf maken en waarvoor kun je het gebruiken? In dit artikel leggen we het haarfijn uit, lees dus vooral even verder!

Wat is ganache precies?

Ganache is niets meer en niets minder dan chocolade gemengd met room. Vaak wordt als room slagroom gebruikt. Je hebt dus slechts 2 ingrediënten nodig om dit lekkere goedje te maken. In plaats van room, kun je trouwens ook vruchtenpuree of vruchtensap gebruiken.

Hoe kun je ganache maken?

Er zijn meerdere manieren om ganache te maken. Hoe je ganache gaat maken, hangt af van de chocolade en vloeistof die je gebruikt. Slagroom dien je eerst goed te verhitten, alvorens je de stukjes chocolade erdoorheen mengt. Gebruik je vruchtensap of een fruitpuree als vloeistof? De smaak ervan kan veranderen als je het verhit. Daarom raden we aan om die vloeistoffen niet warmer dan 50 tot 60 graden Celsius te laten worden.

Het basisrecept voor ganache

Het meest basisrecept is waarschijnlijk het 1:1 mengen van pure chocolade met slagroom. Verhit 100 milliliter slagroom in een pan en meng daar 100 gram pure chocolade (zoals bijvoorbeeld de Callebaut Chocolade Callets Puur) doorheen. Meng deze twee ingrediënten goed door elkaar heen en je hebt jouw eigen ganache gemaakt!

Wil je een wat meer fruitige smaak aan het goedje geven? Dan kun je dus in plaats van slagroom, vruchtenpuree of vruchtensap gebruiken.

Melkchocolade ganache

Voor het maken van ganache met melkchocolade ga je hetzelfde te werk als bij het maken van ganache met pure chocolade, maar gebruik je 150 gram melkchocolade op 100 milliliter slagroom of andere vloeistof.

Witte chocolade ganache

Witte chocolade is totaal anders opgebouwd dan pure of melkchocolade. De verhouding chocolade en vloeistof is dan ook anders dan bij bovenstaande recepten. Voor het maken van Witte chocolade ganache gebruik je namelijk 200 gram witte chocolade op 100 milliliter slagroom.

Gold chocolade ganache

Gold chocolade heeft een subtiele karamelsmaak. Qua samenstelling heeft deze chocolade het meeste weg van witte chocolade. De verhoudingen voor het maken van ganache zijn dan ook hetzelfde: 200 gram gold chocolade op 100 milliliter vloeistof.

Ruby chocolade ganache

Ken je ruby chocolade al? Dit is chocolade met een lekker fruitsmaakje. Het kenmerkende aan deze chocolade is niet alleen de fruitige smaak ervan, maar ook de roze kleur die het heeft. Ook met deze chocolade kun je prima ganache maken. Juist bij deze chocolade is het lekker om de chocolade door verwarmde fruitpuree of vruchtensap te mengen, in plaats van door room.

Geef de ganache eventueel nog een smaakje!

Wanneer je het goedje hebt gemaakt, kun je het eventueel nog verder op smaak brengen. Dat kun je bijvoorbeeld doen met een smaakstof naar keuze. Zo kan het bijvoorbeeld erg lekker zijn om ganache van witte chocolade op smaak te brengen met een vanille extract en een ganache van pure chocolade met een sinaasappel extract. Je kunt het goedje zelfs op smaak brengen met een likeurtje naar keuze. Als je een likeurtje door het goedje wilt doen, is het wel belangrijk dat je wat minder slagroom gebruikt. Wil je bijvoorbeeld 10 milliliter likeur gebruiken? Gebruik dan 90 milliliter slagroom.

Bovenstaande recepten zijn dus echt basisrecepten die je verder helemaal naar eigen smaak kunt maken. Laat je creativiteit de vrije loop en probeer verschillende dingen uit om zodoende tot de lekkerste ganaches te komen.

Ga kristallisatie tegen met invertsuiker of honing

Om kristallisatie tegen te gaan, kun je eventueel nog invertsuiker of honing aan het goedje toevoegen. Invertsuiker is smaakloos en gewoon te koop op Baktotaal.nl. Als je honing gebruikt, verandert de smaak van ganache wel. Dat kan juist erg lekker zijn, maar houd daar dus eventjes rekening mee. Weeg eerst even het gewicht van de ganache en voeg 5% van het totaalgewicht van je ganache toe als inverstuiker of honing.

Of gebruik boter!

Sommige mensen kiezen ervoor om een klein klontje roomboter aan hun ganache toe te voegen. Boter gaat niet alleen kristallisatie tegen, maar geeft ook nog eens een extra romige smaak aan het goedje. Door boter wordt ganache ook wat steviger. Voor het toevoegen van boter kun je uitgaan van 10% van het totaalgewicht van je ganache.

Waarvoor kun je ganache gebruiken?

Dit goedje is niet alleen gemakkelijk te maken, met slechts twee ingrediënten, maar is ook nog eens voor verschillende doeleinden te gebruiken. Zo kun je het als vulling voor bonbons, truffels, taarten, cupcakes, muffins, koekjes en cake gebruiken. Je kunt het ook gebruiken als topping over taarten en cakes heen. Of strijk er een taart mee af! Je zou met dit goedje zelfs ijs en andere desserts kunnen garneren. Het is maar net wat je zelf lekker vindt!

Klop de ganache op tot een stevige vulling

Ganache is van zichzelf erg vloeibaar. Je kunt het goedje prima opkloppen tot een stevige vulling. Laat het goedje afkoelen in de koelkast en roer het regelmatig door. Is het goedje goed afgekoeld? Klop het dan met een mixer op tot een stevige room. Wacht hier niet te lang mee, want het goedje kan snel hard en nóg steviger worden. Met de room kun je vervolgens taarten en andere lekkernijen vullen.

Of maak er een luchtige topping van!

Je kunt ganache zelfs opkloppen tot een luchtige topping voor bijvoorbeeld taarten, brownies of kleine gebakjes. Maak de ganache volgens één van bovenstaande recepten. Laat de ganache daarna afkoelen, totdat het iets begint in te dikken. Houd dit goed in de gaten, want de ganache kan al snel hard worden. Mix het goedje in enkele minuten tot een luchtige crème. Deze crème kun je over jouw afgekoelde baksels smeren. Ga wel vlug te werk, want het goedje zal al snel erg stevig worden.

Kun je ganache kleuren?

Alleen witte chocolade ganache kun je kleuren. Omdat het een mengsel met chocolade betreft, raden we aan om hiervoor een kleurstof op oliebasis te gebruiken. Je kan het goedje ook kleuren met bijvoorbeeld bramen- of frambozensap. Let er dan wel op dat daardoor wel de smaak van ganache verandert. Al kan dat natuurlijk ook erg lekker zijn!

Alles wat je moet weten over ganache (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated:

Views: 5349

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.