Ganache recept - met koffie en hazelnoot - met chef Raffaele (2024)

Home » Recepten » Chocoladetruffels

Als Italiaanse kok met een ongekende passie voor koffie, wil ik een Ganache recept met jullie delen dat boven aan mijn lijstje staat als het gaat om zoetigheden. Een verfijnd gerecht dat bestaat uit ganache met koffie, hazelnootcrème en een topping van amaretti kruimels.

Door Raffaele

Bijgewerkt op 07 jan 2024

Ganache recept - met koffie en hazelnoot - met chef Raffaele (2)

Inhoudsopgave

Naar recept gaan Recept afdrukken

Hoewel deze combinatie niet nieuw is, heeft elk element zijn eigen unieke geschiedenis. Laten we eerst eens duiken in het verhaal achter deze smaken en hoe het gerecht tot stand kwam. Ook gaan we natuurlijk kijken met welke koffie je ganache het beste kunt combineren. Nou, pak er een kop koffie bij en laten we beginnen!

Ganache maken met Raffaele

Ontdek het heerlijke ganache-recept van onze Italiaanse chef Raffaele, een sublieme toevoeging aan onze ‘Food and Coffee Pairing’ serie op baristaworden.nl. Deze koffie-chocoladetruffels, met hun diepe en rijke koffiearoma’s, zijn een uitstekende match met een vers gezette kop koffie, waarbij de smaken van zowel de truffels als de koffie optimaal tot hun recht komen.

Ganache recept - met koffie en hazelnoot - met chef Raffaele (3)

Koffie en hazelnoten

Het huwelijk tussen deze ingrediënten begint eigenlijk al in het verleden en wel in de heuvels van Piemonte, Italië, en wel in de 18e eeuw. In die tijd drukte koffie zijn stempel op de Italiaanse samenleving en werd het een geliefde drankje zowel in elegante cafés als in huishoudens gedronken. Koffie werd in feite een dagelijks ritueel en een symbool van sociale bijeenkomsten. Tegelijkertijd werden hazelnoten, overvloedig aanwezig in de regio, veelvuldig in combinatie met koffie gegeten. De Tonda Gentile hazelnoot was de populairste variëteit.

De Tonda Gentile hazelnoten, bekend om hun ronde vorm en intense aroma, vullen de robuuste en bittere tonen van de koffie aan.Eén van de meest iconische uitingen van deze combinatie is te vinden in de lokale koffiespecialiteit, de Bicerin.

Bicerin, afkomstig uit de stad Turijn, is een koffiedrankje met verschillende lagen. Traditioneel geserveerd in een klein glas, bestaat het uit drie verschillende lagen: espresso, chocolade en hazelnootcrème; waarmee je wel kunt stellen dat hazelnoten en koffie een geliefde combinatie was in de regio.

Vandaag de dag wordt hazelnootcrème nog steeds gebruikt in veel cafes in Italië, waar deze – soms te zoete – crème wordt geserveerd op basis van geklopte eieren en hazelnoten pasta (in feite fijngemalen hazelnoten) en suiker.

Amaretti en koffie

Amaretti koekjes, in plaats van bekend te staan als de gouden juwelen van het Italiaanse gebak, zijn bitterkoekjes met amandelsmaak. De naam “amaretti” betekent “kleine bitters” in het Italiaans, een knipoog naar de lichte bitterheid in de smaak afkomstig van bittere amandelen of abrikozenpitten, waarvan de oorsprong teruggaat tot de Renaissance in de regio Lombardije.

Gebruikt in de keuken, meestal als dessert, voor hun zoete, amandelsmaak en delicate, kruimelige textuur, zijn ze een perfecte begeleiding bij koffie in de Italiaanse culinaire cultuur. Deze koekjes met amandelsmaak hebben een rijke geschiedenis, vooral in de stad Saronno, waar ze vaak worden geassocieerd met de iconische likeur Amaretto.

In combinatie met koffie creëren amarettikoekjes een sublieme synergie van smaken. De lichte bitterheid van koffie contrasteert prachtig met het zoete en nootachtige profiel van de amaretti en zo is hazelnoot een perfect derde element om een eenvoudig dessert op te bouwen. Veel mensen dopen amaretti koekjes nog steeds in een vers gezette espresso of serveren het naast een cappuccino is een gekoesterd ritueel in veel Italiaanse huishoudens en cafés.

Laten we ons dessert beginnen met de ster van de show – de koffieganache. Het is een fluweelzachte mix van rijke espresso en chocolade, Vervolgens de hazelnootcrème. Deze kun je in de winkel kopen als je een goede kwaliteit vindt (ga voor een simpele hazelnoot puur’) of als je een goede blender hebt kun je geroosterde hazelnoten kloppen en binnen een paar minuten een 100% pasta verkrijgen. Ook de amaretti kun je vrij eenvoudig kopen en vervangen door lange vingers of andere amandelkoekjes. Voel je vrij om dit dessert na het eten te serveren met een goede kop gezette koffie: Persoonlijk hield ik erg van Zuid-Amerikaanse koffiebonen en in het bijzonder van Finca El Puente kwaliteit uit Honduras gebrouwen met een chemex, maar voel je vrij om het te combineren met elke goede kop koffie.

Ganache recept - met koffie en hazelnoot - met chef Raffaele (4)

Ganache

Ganache recept - met koffie en hazelnoot - met chef Raffaele (5)Raffaele Rega

Dit unieke ganache recept onderscheidt zich door de toevoeging van hazelnootcrème, koffie en amaretti kruimels, wat een onwijs lekkere combinatie is. Zeker met een kop verse koffie

Recept afdrukken Pin recept

Voorbereidingstijd 20 minuten min

Bereidingstijd 30 minuten min

Gang Snack, Tussendoortje

Keuken Italiaans

Porties 6

Equipment

  • Grote kom hittebestendig

  • Spatel

  • Steelpan

  • Blender of keukenmachine

  • Luchtdichte container

Ingrediënten

  • 200 gram gram pure chocolade minimaal 75% en in kleine stukjes gehakt
  • 200 gram slagroom
  • 2 eetlepels kristalsuiker koelkast temperatuur
  • 2 eetlepels sterke koffie
  • 400 gram geroosterde hazelnoten
  • 80 gram bruine suiker
  • 80 gram amarettokoekjes, grof gehakt of amandelkoekjes

Instructies

Voor de koffieganache

  • Hak de chocolade in kleine stukken (mocht je dit nog niet gedaan hebben)

  • Doe de chocolade in een hittebestendige kom.

  • Verwarm ondertussen de room in een kleine steelpan op middelhoog vuurtot het begint te pruttelen. Laat het niet koken.

  • Giet de hete room beetje bij beetje over de gehakte chocolade en roer voortdurend met een spatel. Blijf room toevoegen en roer tot de chocolade volledig gesmolten is en het mengsel glad is.

  • Voeg de gezette sterke koffie toe aan het chocolademengsel. Roer tot het goed gecombineerd is.

  • Laat het mengsel een paar minuten afkoelen.

Voor de hazelnootboter

  • Doe de geroosterde noten in je blender of keukenmachine. Blend deze op de snelste stand waarbij je elke 30 tot 60 seconden stopt om de zijkanten van de machine schoon te schrapen. Dit kan 5 tot 10 minuten duren, afhankelijk van het vermogen van jouw machine. (Eerst zullen de hazelnoten afbreken tot kruimels en op een gegeven moment veranderen in een pasta met een gladde vloeibare consistentie als eindresultaat).

  • Voeg bruine suiker toe en blijf nog 1 minuut mixen.

  • Dit recept zet je als volgt in elkaar: gebruik een eenvoudig water glas en begin met het leggen van gehakte koekjes op de bodem, dan voeg je de hazelnotenboter toe en vervolgens de chocolade ganache. Tot slot voeg je dezelfde koekjes toe als topping. Serveer het op kamertemperatuur.

Trefwoord ganache

Wat is ganache?

Ganache maken is heel eenvoudig! Het is simpelweg chocolade gemengd met room, en het is heerlijk! Het is een zachte, gladde mix die perfect is voor iedereen die van chocolade houdt.

Het klassieke ganache recept

Het traditionele ganache recept bestaat simpelweg uit slagroom en melkchocolade. Je kunt melk, pure en witte chocolade gebruiken.

Waar kun je doen met ganache?

Je kunt er van alles mee! Ze worden gebruikt als vulling voor bonbons, als glazuur voor taarten of als dip voor fruit. Je kunt ze ook een tijdje in de koelkast laten staan, waardoor ze opstijven en het chocolade truffels worden. Kortom, ganache is een veelzijdige chocolade saus die je voor verschillende doeleinden kunt gebruiken.

Houdbaarheid Ganache

Ganache kan, mits goed bewaard, ongeveer 2 weken houdbaar zijn. Zorg ervoor dat het in een goed afgesloten bakje zit om de versheid te behouden. Deze hazelnoot pasta bewaar je voor 4 – 6 weken in een luchtdichte verpakking in de koelkast.

Kan ganache in de koelkast?

Ja, dat kan zeker. Bewaar je ganache in de koelkast als je het niet meteen gebruikt. Dit helpt het om langer vers en smeuïg te blijven.

Kan je ganache invriezen?

Absoluut! Ganache kan prima worden ingevroren. Zorg dat het in een luchtdichte verpakking zit en je kunt het tot ongeveer een maand invriezen. Laat het in de koelkast ontdooien voordat je het weer gebruikt.

Kan je ganache even opwarmen?

Jazeker, je kunt ganache opwarmen. Doe dit op een lage temperatuur in de magnetron of au bain-marie (ook wel een waterbad genoemd). Roer de ganache regelmatig om ervoor te zorgen dat het gelijkmatig opwarmt en niet verbrandt.

Geef een reactie

Ganache recept - met koffie en hazelnoot - met chef Raffaele (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Annamae Dooley

Last Updated:

Views: 5355

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Annamae Dooley

Birthday: 2001-07-26

Address: 9687 Tambra Meadow, Bradleyhaven, TN 53219

Phone: +9316045904039

Job: Future Coordinator

Hobby: Archery, Couponing, Poi, Kite flying, Knitting, Rappelling, Baseball

Introduction: My name is Annamae Dooley, I am a witty, quaint, lovely, clever, rich, sparkling, powerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.